Η Εύη Πατσέλη δεν είναι απλά μία συγγραφέας! Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, μία θαυμάσια οικοδέσποινα, με πολύ θετική αύρα, με πολύ χιούμορ και μια φωτεινή ψυχή που την περιβάλλει!
Την θαύμασα λίγο περισσότερο για την έμπρακτη αγάπη που δείχνει στους τετράποδους φίλους της!
Οπότε, μία συνέντευξη και μόνο δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση αρκετή.
Έτσι στη συνέχεια υπήρξε και μια βόλτα στη θάλασσα, για περαιτέρω συζήτηση και μια προσπάθεια να εκμαιεύσω λίγες ακόμα απο τις λογοτεχνικές ανησυχίες της και να μάθω για τα νέα βιβλία που ετοιμάζει.
Μετά το πέρας της συνέντευξης και αφού έμαθα για τον «κύκλο της λήθης» που πλέον μετά βεβαιότητας μπορώ να πω -αφού το έχω διαβάσει πια- ότι πρόκειται γι’ ένα εξαιρετικό βιβλίο, με τρομερή ροή, με έντονα συναισθήματα, γεμάτο ανατροπές, τόσο σωστά δομημένο, που καθώς διαβάζεις ξετυλίγεται η νεότερη ιστορία της Ελλάδας, μπροστά στα μάτια σου και υπάρχουν στιγμές που νιώθεις πώς υπήρξες και κομμάτι αυτής της ιστορίας. Γίνεσαι μέρος της, γίνεσαι φίλος των ηρώων και μετέχεις σχεδόν ενεργά.
Πώς ξεκίνησε το ταξίδι έκφρασης μέσω της συγγραφής;
Νομίζω από πάρα πολύ παλιά, χωρίς να γίνεται εκούσια βέβαια αυτό το πράγμα. Πάντα αισθανόμουν την ανάγκη να γράφω. Οπότε σιγά-σιγά αυτό εξελίχθηκε, μετασχηματίστηκε και έφτασε σε σημείο πια να γίνει ανάγκη.
Τι πραγματεύεται «ο κύκλος της λήθης»;»
«Ο κύκλος της λήθης» βασίζεται σε κάποια αληθινά γεγονότα! Αφορά την ιστορία γυναικών με πολυπολιτισμικό κύτταρο, που κουβαλάνε μνήμες συλλογικές και παρακολουθούμε την πορεία της ζωής τους. Μία δύσκολη πορεία που καταλήγει και στην πιο δύσκολη άσκηση ζωής, που είναι…η συγχώρεση!!!
Μέσα από τον «κύκλο της λήθης» ξετυλίγονται ιστορικά γεγονότα. Τι σε οδήγησε σε αυτό το είδος γραφής, που εκτός από εντατική έρευνα απαιτεί περισσότερη προσοχή κατά την διατύπωση της ιστορίας, τόσο στα χρονικά σημεία όσο και στις τοποθεσίες;
Εδώ μπαίνει το ερώτημα, τι είναι τα ιστορικά γεγονότα και πως μπορεί να μεταλαμπαδεύτουν; Λέμε φερ’ ειπείν «Μικρασιατική καταστροφή» που είναι και κάτι που πραγματεύεται το βιβλίο μου… Συνήθως αναφερόμαστε στα στρατιωτικά γεγονότα, παραμελώντας τις τραγικές συνέπειες που είχε η Μικρασιατική καταστροφή ή οποιοσδήποτε άλλος πόλεμος στη ζωές απλών ανθρώπων. Αυτό το αγνοούμε πολλές φορές! Ενώ κατ’ ουσίαν είναι το αποτέλεσμα που έχει προκύψει από όλες αυτές τις ζυμώσεις που έχουν προκληθεί, είτε σε οικονομικό είτε σε πολιτικό επίπεδο και τελικά στον απλό κόσμο. Με τέτοια ιστορία λοιπόν, είναι συνυφασμένο το βιβλίο. Προσπαθώντας μέσα από την περιγραφή των συνεπειών του πολέμου και την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, -που βιώσαμε αρκετούς πολέμους και εσωτερικές διαμάχες- μέσα λοιπόν από όλο αυτό το σκηνικό ζούμε την πορεία της οικογένειας αυτής, που ξεκινάει από το Αϊβαλί.
Το βιβλίο είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Πώς επηρεάστηκες, κατά τη διάρκεια αποτύπωσης αυτών των γεγονότων, γνωρίζοντας πως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βιώσει στην πραγματικότητα, τόσο δύσκολες καταστάσεις;
Επηρεάστηκα πάρα πολύ βαθιά! Γιατί ουσιαστικά είναι σαν να μπήκα μέσα στον ψυχισμό της γυναίκας που μου τα αφηγήθηκε. Οπότε φαντάσου ότι βιώθηκε εις διπλούν και ελπίζω και εις τριπλούν να περάσει τους αναγνώστες.
Με βάση ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των χαρακτήρων του βιβλίου; Υπάρχουν ήρωες που αντικατοπτρίζουν υπαρκτά πρόσωπα;
Ούτως ή άλλως έχει βασιστεί σε αληθινά γεγονότα…
Οπότε υπάρχουν ήρωες του βιβλίου, που έχουν χαρακτηριστικά προσώπων που έχουν υπάρξει στην πραγματικότητα;
Ναι! Ναι! Σαφέστατα υπάρχουν!
Υπάρχει στο βιβλίο κάποιος ήρωας που να έχει δημιουργηθεί βάσει του δικού σου χαρακτήρα;
Όχι κανένας. Παρόλα αυτά όλοι όσοι πρωταγωνιστούν στο βιβλίο, έχουν πινελιές του χαρακτήρα μου, γιατί αυτό δεν γίνεται διαφορετικά. Δεν είναι σίγουρα αυτοβιογραφικό, σε καμία περίπτωση. Ο κάθε ένας, από τους χαρακτήρες, ίσως εμπεριέχει κάποια βιώματα ή κάποια φιλοσοφία της ζωής που έχω, όχι όμως στοιχεία του χαρακτήρα μου.
Το αναγνωστικό κοινό, έχει ήδη αγκαλιάσει τον «κύκλο της λήθης» πως νιώθεις για αυτό;
Αισθάνομαι μία εσωτερική πληρότητα, γιατί όπως είπες αγκάλιασαν το βιβλίο… Οπότε μέσα από το βιβλίο αγκάλιασαν εμένα και τα δικά μου συναισθήματα.
Υπάρχει σε εξέλιξη το επόμενο συγγραφικό σου βήμα;
Εχω ήδη έτοιμο ένα παιδικό παραμύθι και ταυτόχρονα προετοιμάζω άλλα δύο βιβλία. Το ένα είναι μυθιστόρημα και το άλλο είναι πάλι Ιστορικό που βασίζεται καθαρά σε πραγματικά γεγονότα.
Τι βιβλία σου αρέσει να διαβάζεις;
Τα πάντα! Αν πρέπει να ξεχωρίσω λίγο περισσότερο κάποια, είναι κυρίως αυτά τα βιβλία που έχουν σχέση με την ψυχολογία και την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου.
Ποιος είναι ο αγαπημένος δικός σου συγγραφέας;
Εχω περάσει από αρκετούς μου αρέσουν, όπως τον Γιουνγκ, τον Φρόυντ, τον Άντλερ, Μαρί Κάρντιναλ από πιο σύγχρονους, αλλά έχω καταλήξει στον Ίρβιν Γιάλομ φιλόσοφος πέρα από ψυχαναλυτής και όλα τα υπόλοιπα!
Πως σου αρέσει να εκμεταλλεύεσαι τον ελεύθερο χρόνο σου;
Με καλλιτεχνικές κατασκευές!!!
Για όσους δεν έχουν αποκτήσει ακόμα τον «κύκλο της λήθης»… Δώσε μας ένα λόγο που θεωρείς ότι πρέπει να το κάνουν μέσα από τη δική σου οπτική!
Όταν το έγραφα έκλαιγα… είχα απίστευτα έντονα συναισθήματα. Ελπίζω τα ίδια συναισθήματα να βιώσουν και οι αναγνώστες.
«Ο κύκλος της λήθης» της Εύης Πατσέλη κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις ΠΝΟΗ
Συνέντευξη – επιμέλεια: Εύα Μ. Βλάχου
Φωτογραφία: Παύλος Χαρίκος – Εύα Βλάχου